Kleinschalige hulp voor een groot probleem

0
Er zijn in Oeganda zo’n drie miljoen wezen, meestal zijn de ouders overleden aan AIDS. IMG-20180222-WA0000_resized
Veel families of voogden die de kinderen krijgen toegewezen, kunnen het schoolgeld niet zelf opbrengen. Er gaat zo veel talent verloren, kinderen voelen zich vaak als tweederangs door hun eigen familie behandeld. Nog schrijnender wordt het wanneer er helemaal geen familie meer is.

Grote organisaties en de overheid doen te weinig en de procedures zijn stroperig. Yamba for Kids levert een bescheiden bijdrage door een kleine groep kinderen/jongeren langdurig te ondersteunen.

Zo is er Spellanza Baguma, oudste dochter van een gezin van acht in West-Oeganda, die al jong hun ouders verloren. Yamba for Kids hielp dit gezin gedurende zo’n twaalf jaar. Spellanza offerde haar jeugd op om voor haar broertjes en zusjes te zorgen en tegelijkertijd zichzelf verder te ontwikkelen.

In 2016 werd zij gekozen tot parlementslid in de hoofdstad Kampala en zet zich met name in voor de positie van vrouwen. Momenteel is zij voorzitter van de Oegandese tak van de NAWMP, het Afrikaanse netwerk van vrouwelijke ministers en parlementariërs.

 

20141107_130128_resized
Boven: Een van de kinderen, Michael, tijdens de vakantie bij z’n oma..

Rechts: Jaren later bij zijn graduation als software engineer. Nu is hij tijdelijk zakenman, nog steeds zoekend naar zijn ideale baan

Onder: Herman, na 15 jaar Yamba-studiehulp, nu medewerker bij een Micro Finance BankIMG-20180227-WA0011_resized